ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2011 - Eerste ronde, dag 2

Met 30 zangers was de tweede dag van de Koningin Elisabethwedstrijd goed gevuld. De namiddagsessie was middelmatig, de avondsessie was iets beter. In tegenstelling tot de eerste dag, zorgden ook wat meer mannelijke zangers voor de nodige afwisseling. Gisteren eindigde de dag met twee Belgen, vandaag begon hij met twee Belgen...

Katrien Baerts (sopraan, 28 jaar, België) begon met het lied "Entführung" van Zemlinsky. Ze probeerde krampachtig om mezza voce te zingen, maar daardoor kroop er een licht tremolo op haar stem. In de aria van Thérèse "Non, Monsieur mon mari" kon ze echter doorzingen en dan klinkt haar stem homogener en steviger. Interpretatief trok ze alle registers open om de transformatie van Thérèse naar Tirésias schitterend in scène te zetten.

Amélia Jardon (mezzo, 26 jaar, België) had ook als eerste een lied gekozen, Schuberts "Nachtstück" (wat trouwens één van mijn favoriete Schubert-nachtliederen is). Haar optreden begon echter met een klein incidentje toen haar pianist de klep van de piano wilde dichtdoen en daarvoor terechtgewezen werd door Arie van Lysebeth, 'en passant' had hij daardoor wel de micro in de piano half gemolesteerd. Het optreden van Amélia Jardon viel tegen. Haar Duitse roots (ze is in Aachen geboren) hielpen haar niet om begrijpelijk Duits te zingen. Ze laat ook te vaak een frase dood vallen.

Choi Jungwon (sopraan, 26 jaar, Korea) zong Liszts "Freudvoll und Leidvoll" met vreemde medeklinkers. In het algemeen is ze een saaie zangeres. Ze deed een verdienstelijke poging om de Juwelenaria te zingen, maar haar stem glijdt te veel in alle mogelijke richtingen.

Kim Yi Rin (sopraan, 28 jaar, Korea) heeft een mooie glanzende stem, maar ze doet er niet veel mee. Rusalka's Maanaria zingt ze verkapt, in kleine boogjes van adempauze naar adempauze. Salomé's "Il est doux, il est bon" was monotoon en kon me ook niet boeien.

Liudmila Khayrullaeva (sopraan, 29 jaar, Rusland) is een Blondchen dat de schoenen van Konstanze wil aantrekken. Ze heeft noch de dramatiek, noch de lage noten voor "Martern aller Arten". "Ah, je veux vivre" was dan weer wel redelijk correct, met vooral een spetterend slot.

Sul Eunkyoung (sopraan, 27 jaar, Korea) zong een onbewogen "Exsultate, jubilate" zonder veel jubel. Daarna kwam een overstaanbare "No word from Tom", de aria van Anne Trulove, met een geperste hoogte die precies van een andere zangeres lijkt te zijn.

Isabelle Nicolas (sopraan, 25 jaar, Canada) heeft een speciale kleur in haar stem. In "Dove sono i bei momenti" klonk het nog vooral nasaal, in Juliettes "Quel frisson" evolueerde dat naar metaalachtig en onzuiver gekrijs. De Nozze-Gravin lijkt me hoedanook een maatje te groot voor haar stem.

Alice Depret (sopraan, 22 jaar, België) begon met "Mondnacht", wat een van de lastigere Schumann-liederen is, zeker om er een wedstrijd mee te beginnen. Het lied vraagt een perfect mezza voce, wat ze niet heeft. Ze komt ook regelmatig in ademnood. Door daarna voor "Come scoglio" te kiezen, maakt ze de zaak alleen maar erger: de tessituur van deze aria ligt haar niet en tegen het einde begint ze al lichtjes hees te klinken.

Thomas Blondelle (tenor, 28 jaar, België) katapulteerde zich rechtstreeks naar de finale. Hij weet perfect zijn publiek te bespelen en krijgt nu al de prijs voor het meest entertainende optreden van het concours. Hij zong Hoffmanns Kleinzach-aria met veel gusto en gevarieerde kleuren. Zijn gekkebekkentrekkerij is echter ver over de grens. Ook in Kurt Weills "Was zahlen Sie für einen Rat" geeft hij zich over aan overacting. Maar zijn stem klinkt fantastisch. Alleen gebruikt hij soms een raar vocaal sprongetje om door zijn registerovergang te geraken, waardoor hij eigenlijk twee verschillende stemmen heeft.

Marine Chaboud-Crouzaz (mezzo, 25 jaar, Frankrijk) zong "Von ewiger Liebe" gewoon rechtdoor zonder veel rekening te houden met de tekst. Haar stem zit naar mijn gevoel ook iets te hoog. Sesto's "Parto, parto" kon me niet boeien.

Marie Cubaynes (mezzo, 28 jaar, Frankrijk) liet haar keuze ook op de Clemenza-Sesto vallen. Ze zong een eerlijke "Deh, per questo istante solo" zonder weinig spektakel, met een egale stem. Urbains "Nobles seigneurs, salut" was mooi gezongen, maar met iets te veel sérieux.

Silviya Teneva (sopraan, 26 jaar, Bulgarije) heeft een grote stem, die ze in de coloraturen van "Come è bello" uit Lucrezia Borgia niet altijd onder controle heeft. Maar haar sopraan is wel heel mooi homogeen, haar forte blijft even mooi klinken als haar piano. Haar stembeheersing bleek uit een messa di voce waarmee ze het recitatief "Tranquillo ei posa" begon en de monumentale uitvoering van "Oh, quand je dors" van Liszt.

Hasmik Torosyan (sopraan, 27 jaar, Armenië) had blijkbaar moeite om iets degelijks te vinden in het sopraanrepertoire en zong dan maar "Una voce poco fa" met een penetrante hoogte. Niet dat die keuze er veel toe doet, want alles klinkt min of meer gelijk.

Sasha Djihanian (sopraan, 25 jaar, Canada) heeft een mooie generieke lyrische sopraan. Ze doet weinig aan tekstprojectie en probeerde als Cleopatra in "Da tempeste il legno infranto" vooral emotie over te brengen met haar charmante glimlach in plaats van met haar stem.

Dong Zijiang (bas, 23 jaar, China) heeft een neutrale basstem waarmee hij zich doorheen het recitatief van "See the raging flames arise" blubbert. In de hoogte komt zijn stem onder druk te staan en begint zelfs te kraken. Aleko's aria was wel mooi.

Georg Gädker (bariton, 30 jaar, Duitsland) is de oudste deelnemer. Hij had gisteren al moeten aantreden, maar heeft toen om medische redenen uitstel gekregen. Hij zong Figaro's "Se vuol ballare" met een omfloerst timbre. Maar hij maakt heel veel goed met een weergaloze vertolking van "Prometheus" met een intrepretatie volgens het boekje, inclusief strik.

Yoon HyunJung (sopraan, 28 jaar, Korea) zong een opera-achtige vertolking van Schuberts "Die Liebe" met veel keelvibrato en bibberende hoge noten. "Je suis Titania la blonde" was marginaal beter.

Lee Sujin (sopraan, 26 jaar, Korea) zong een te serieuze Norina in "Quel guardo il cavaliere". De kwaliteit van haar stem op zich is wel in orde, al kan ze geen zuivere staccato-loopjes zingen en uiteraard ook niet trillen. Strauss' "Amor" was onverstaanbaar en dus overbodig.

Hwang Insu (bariton, 28 jaar, Korea) heeft tot nu toe een van de mooiste stemmen van het concours. Hij heeft een warm timbre en zong "Into the night" van Clara Edwards in prachtig idiomatisch Engels. Hij is wel niet de buffo-bas voor Don Magnifico's "Miei rampolli femminini", maar hij brengt de aria met humor en ratelt zich voortreffelijk doorheen de tongbrekers.

Stefan Cifolelli (tenor, 30 jaar, België) begon verrassend met "Im wunderschönen Monat Mai". Dit Dichterliebe-lied is zo kort dat ik eigenlijk nog de volgende twee-drie liederen verwacht. Hij zingt het trouwens uitstekend, zodat ik hem graag de hele cyclus eens zou willen horen zingen. Nadirs "Je crois entendre encore" werd ook stijlvol gebracht met mooi gebruik van zijn voix mixte en goed gelukte diminuendo's op de hoge noten. Alleen stopt hij met zingen aan punten en komma's in plaats van bruggetjes te maken doorheen de frase.

Hong Haeran (sopraan, 29 jaar, Korea) bracht een volledig uitgeacteerde "Mir ist die Ehre widerfahren". Voor de volledige rol van Manon is haar stem wat te licht, maar voor "Je suis encore toute étourdie" past het nog.

Pervin Chakar (sopraan, 29 jaar, Turkije) liet weinig verliefdheid horen in Gilda's "Caro nome". Het lijkt haast een lamento. Ze onderbreekt ook regelmatig haar lijn om voor een hoge noot of een nieuwe zin even te pauzeren.

Anna Moroz (mezzo, 29 jaar, Oekraïne) zong Bachs "Erbarme dich" met ingetogen emotie, maar niet altijd even juist. Sapho's "O ma lyre immortelle" was iets meer geslaagd.

Konstantin Shushakov (bariton, 26 jaar, Rusland) begon met de zelden gehoorde aria "Questo amor" uit Edgar. Hij heeft een typisch Slavische klank met veel metaal in de stem en een gebalde projectie. Hij bracht wel weinig variatie in die Puccini-aria. Dat gebrek aan inkleuring speelt hem parten in "Erlkönig", zo is er nauwelijks enig onderscheid hoorbaar tussen de vader en de stervende zoon. De Erlkönig probeert hij een iets lijzigere klank te geven, maar hij houdt dit niet consequent vol.

Sarah Marie Kramer (sopraan, 29 jaar, Canada) liet een diepe zucht horen vooraleer ze begon te zingen. Dat was een indicatie voor het vervolg. Ze maakte het wel heel gemakkelijk voor het publiek door bij elk foutje een "Ai!"-gezicht te trekken. Ze was ook de eerste deelnemer die met een partituur zong, weliswaar enkel in Mozarts "Laudamus te". Ze zingt met een lange adem, maar is niet altijd even juist in de diepte. Haar stem lijkt zienderogen te groeien in Menotti's "What a curse for a woman", maar na verloop van tijd begint ze wel hees te klinken.

Narine Yeghiyan (sopraan, 29 jaar, Armenië) faalt totaal op het vlak van teksprojectie. Ik heb geen flauw idee wat ze probeerde te vertellen met "Auf starkem Fittiche" of "Depuis le jour".

Anna Huntley (mezzo, 29 jaar, UK) klinkt in "Unbewegte laue Luft" (wat trouwens tegen het einde van de avond perfect de atmosfeer in het Conservatorium omschrijft) aanvankelijk meer als een sopraan. Maar ze laat een goede indruk na als liedzangeres. Met Ariodantes "Dopo notte" nam ze me op sleeptouw met haar opwindende vertolking die geen moment verveelt. Zelfs tijdens het piano-naspel houdt ze de spanning perfect vast.

Alina Yarovaya (sopraan, 26 jaar, Oekraïne) bracht een boeiende en doorleefde "Padre, germani addio". Het lijkt alsof ze deze rol al scenisch gezongen heeft omwille van de dramatiek die ze bijbrengt. Spijtig dat ze het krediet dat ze opgebouwd had, daarna verspeelt door "Meine Liebe ist grün" als een opera-aria te zingen in plaats van een lied.

Yoo Jisang (bas, 29 jaar, Korea) heeft een degelijke basstem. Qua klank is Fiesco's "Il lacerato spirito" wel in orde, maar interpretatief is het nogal monotoon en stijlloos. Hij eindigde met een oppervlakkige vertolking van "Die Stadt" uit Schuberts Schwanengesang.

Julie Mossay (sopraan, 28 jaar, België) begon zelfzeker aan Micaela's "Je dis que rien ne m'épouvante". Maar ik vind haar stem niet echt mooi. In Bergs "Die Nachtigall" ging haar stem alle kanten uit, behalve waar ze moest zijn.

Daarmee hebben we weer een derde van de kandidaten gehoord. Mijn acht kandidaten voor de halve finale zijn:

Katrien Baerts is de eerste reserve.

Publicatie: zaterdag 7 mei 2011 @ 1:30
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen