ti guarda dal Grande Inquisitor

Terugblik 2010

Op het einde van het jaar is het gebruikelijk om lijstjes te maken. Ik ben dan nog eens door al mijn schrijfsels van het afgelopen jaar gefietst om mijn geheugen op te frissen en heb de volgende hoogtepunten gevonden.

Foto

In de categorie beste productie heb ik het meest genoten van Peter Konwitschny en zijn visie op Don Carlos in de Vlaamse Opera. De Peter Grimes van David Alden, ook in Antwerpen, en Die Zauberflöte van Julien Lubek en Cécile Roussat in Luik volgen op afgetekende afstand.

Bij de buitenlandse producties staat Jevgenij Onegin op nummer één. De productie van Peter Stein in Lyon was daarenboven ook nog eens schitterend bezet. Ook mooi waren de herneming van Cadmus et Hermione in de Parijse Opéra-Comique en Guy Joostens productie van Dialogues des Carmélites in Düsseldorf.

Wat de beste zanger betreft, moet ik het allemaal in het buitenland gaan zoeken. De twee sopranen die indruk gemaakt hebben waren Anja Harteros als Alcina en Sondra Radvanovsky als Elisabetta di Valois, allebei in Parijs. Bij de tenors stond Jonas Kaufmann op eenzame hoogte als Werther, ook in Parijs. En de bariton van het jaar is voor mij Johannes Martin Kränzle die ik twee keer in Keulen gehoord heb, als Blauwbaard en als Sixtus Beckmesser. Daarnaast was hij ook Alberich in de Scala-productie. 2010 was ook het jaar dat José Van Dam afscheid nam van de Munt.

Wat het beste liedrecital in binnen- en buitenland betreft, zou ik me er gemakkelijk vanaf kunnen maken en Joyce DiDonato nomineren voor haar uitstekende recitals in de Munt en in Edinburgh. Maar de hoofdprijzen gaan naar Sylvia Schwartz voor haar recital in deSingel en Gerald Finley voor zijn recital in Queen's Hall in Edinburgh.

Publicatie: dinsdag 28 december 2010 @ 20:30
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen