ti guarda dal Grande Inquisitor

Weihnachtsoratorium in deSingel

Het Collegium Vocale is twee dagen in deSingel voor twee opvoeringen van Bachs Weihnachtsoratorium met het Concerto Köln onder leiding van Marcus Creed. Vandaag voeren ze het werk volledig op, gisteren hoorde ik de kortere uitvoering met de cantates 1, 2, 3 en 6.

Op aangeven van een Bachonderzoeker werd de eerste lijn van het openingskoor "Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage" vervangen door "Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!", de eerste lijn van de feestcantate BWV 214. Het is bekend dat Bach een groot deel van de muziek van BWV 214 (en BWV 213) gerecycleerd heeft in verschillende delen van het Weihnachtsoratorium. De instrumentatie van het openingskoor verwijst naar die pauken en trompetten en onder andere daarom zou die tekst correcter zijn. Persoonlijk vind ik dat argument nogal zwak. Als je die redenering doortrekt, dan zou ook de tweede lijn - "Klingende Saiten, erfüllet die Luft" - overgenomen moeten worden, aangezien de strijkers ook niet onbelangrijk zijn. En wat dan met al die andere aria's die met een andere tekst op dezelfde muziek gezet werden ?

Uiteindelijk is dit maar een detail en een reden om er in het programmaboekje een paar bladzijden aan te wijden. Het belangrijkste is de muziek en ook bij deze uitvoering werd ik weer gegrepen door het genie van Bach en gesterkt in mijn overtuiging dat Bach de grootste componist aller tijden is... ondanks het feit dat er ook wel een paar geniale operacomponisten geweest zijn.

Het was de eerste keer dat ik Julian Prégardien hoorde. Hij klinkt meer als een tenor dan zijn bekendere vader (die volgens mij een getenoriseerde bariton is), maar heeft wel vergelijkbare problemen met een niet altijd zuivere registerovergang, hoge noten die langs onder benaderd worden en zelfs één lichtjes krakende noot aan het begin van de avond. Maar hij heeft een aangenaam geluid en de loopjes in "Frohe Hirten, eilt, ach eilet" gingen vlot met zelfs iets trillerachtigs.

Een ontdekking was de jonge bariton Andreas Wolf, die een schitterende homogene stem heeft en die volgens mij ook een uitstekende liedzanger zou kunnen zijn. Christina Landshamer vertoonde tekenen van een verkoudheid, maar zong een zuivere en glasheldere sopraanpartij. De alt Ulrike Schneider viel wat tegen, vooral omdat haar stem niet optimaal projecteerde.

Publicatie: donderdag 23 december 2010 @ 16:00
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Capriccio Premičre Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Premičre Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen