ti guarda dal Grande Inquisitor

Weihnachtsoratorium in deSingel

Het Collegium Vocale is twee dagen in deSingel voor twee opvoeringen van Bachs Weihnachtsoratorium met het Concerto Köln onder leiding van Marcus Creed. Vandaag voeren ze het werk volledig op, gisteren hoorde ik de kortere uitvoering met de cantates 1, 2, 3 en 6.

Op aangeven van een Bachonderzoeker werd de eerste lijn van het openingskoor "Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage" vervangen door "Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!", de eerste lijn van de feestcantate BWV 214. Het is bekend dat Bach een groot deel van de muziek van BWV 214 (en BWV 213) gerecycleerd heeft in verschillende delen van het Weihnachtsoratorium. De instrumentatie van het openingskoor verwijst naar die pauken en trompetten en onder andere daarom zou die tekst correcter zijn. Persoonlijk vind ik dat argument nogal zwak. Als je die redenering doortrekt, dan zou ook de tweede lijn - "Klingende Saiten, erfüllet die Luft" - overgenomen moeten worden, aangezien de strijkers ook niet onbelangrijk zijn. En wat dan met al die andere aria's die met een andere tekst op dezelfde muziek gezet werden ?

Uiteindelijk is dit maar een detail en een reden om er in het programmaboekje een paar bladzijden aan te wijden. Het belangrijkste is de muziek en ook bij deze uitvoering werd ik weer gegrepen door het genie van Bach en gesterkt in mijn overtuiging dat Bach de grootste componist aller tijden is... ondanks het feit dat er ook wel een paar geniale operacomponisten geweest zijn.

Het was de eerste keer dat ik Julian Prégardien hoorde. Hij klinkt meer als een tenor dan zijn bekendere vader (die volgens mij een getenoriseerde bariton is), maar heeft wel vergelijkbare problemen met een niet altijd zuivere registerovergang, hoge noten die langs onder benaderd worden en zelfs één lichtjes krakende noot aan het begin van de avond. Maar hij heeft een aangenaam geluid en de loopjes in "Frohe Hirten, eilt, ach eilet" gingen vlot met zelfs iets trillerachtigs.

Een ontdekking was de jonge bariton Andreas Wolf, die een schitterende homogene stem heeft en die volgens mij ook een uitstekende liedzanger zou kunnen zijn. Christina Landshamer vertoonde tekenen van een verkoudheid, maar zong een zuivere en glasheldere sopraanpartij. De alt Ulrike Schneider viel wat tegen, vooral omdat haar stem niet optimaal projecteerde.

Publicatie: donderdag 23 december 2010 @ 16:00
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen