ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Carlo in Kinepolis

Twee jaar geleden, opende de Don Carlo-productie van Nicholas Hytner het nieuwe operahuis van Oslo. Die productie reisde nadien nog naar Covent Garden, waar ze vereeuwigd werd op DVD. Uiteindelijk is ze in New York aangekomen met grotendeels dezelfde bezetting als in London.

FotoRoberto Alagna is een van de nieuwelingen in deze productie. Hij zong een opvallend ingetogen en teruggehouden Don Carlo. Stilistisch beviel zijn Verdi me al een stuk beter dan vroeger. Zijn exuberantie komt vooral boven tijdens de pauzes als hij met Debbie Voigt flirt of zich opwarmt voor het zwaardgevecht. De Eboli van Anna Smirnova was ook nieuw. Ze lijkt een kanon van een stem te hebben, waarmee ze vooral een verpletterende "O don fatal" zingt.

De Elisabetta van Marina Poplavskaya is wel niet zo goed als die van Anja Harteros in Oslo, maar best verteerbaar. Simon Keenlyside is vocaal niet altijd ideaal voor Posa, maar zijn sterfscène is wel overweldigend zoals we dat van hem kunnen verwachten. Dankzij de camera's zien we ook al zijn gekonkelfoes in detail, waarbij zijn gezicht letterlijk boekdelen spreekt. Maar de echte held van de avond blijft natuurlijk de onovertroffen Ferruccio Furlanetto als Filippo. Aan het begin van het auto-da-fe heeft hij het even moeilijk, maar de rest van zijn vertolking getuigt van soevereine autoriteit in deze rol.

De zaal van Kinepolis-Brussel zat trouwens zo goed als vol. Ik heb wel niet alle Met-uitzendingen gezien, maar dit was tot nu toe degene met de meeste haperingen. Soms viel het signaal verschillende seconden weg tijdens bijvoorbeeld de Sluieraria of Elisabetta's afscheid van haar gezelschapsdame. Daarnaast waren er ook wat techische blunders, zoals het geluid van een of andere film die gedurende tientallen seconden ook door de luidsprekers gestuurd werd.

Publicatie: zondag 12 december 2010 @ 10:49
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
3 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen