ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Carlo in Kinepolis

Twee jaar geleden, opende de Don Carlo-productie van Nicholas Hytner het nieuwe operahuis van Oslo. Die productie reisde nadien nog naar Covent Garden, waar ze vereeuwigd werd op DVD. Uiteindelijk is ze in New York aangekomen met grotendeels dezelfde bezetting als in London.

FotoRoberto Alagna is een van de nieuwelingen in deze productie. Hij zong een opvallend ingetogen en teruggehouden Don Carlo. Stilistisch beviel zijn Verdi me al een stuk beter dan vroeger. Zijn exuberantie komt vooral boven tijdens de pauzes als hij met Debbie Voigt flirt of zich opwarmt voor het zwaardgevecht. De Eboli van Anna Smirnova was ook nieuw. Ze lijkt een kanon van een stem te hebben, waarmee ze vooral een verpletterende "O don fatal" zingt.

De Elisabetta van Marina Poplavskaya is wel niet zo goed als die van Anja Harteros in Oslo, maar best verteerbaar. Simon Keenlyside is vocaal niet altijd ideaal voor Posa, maar zijn sterfscène is wel overweldigend zoals we dat van hem kunnen verwachten. Dankzij de camera's zien we ook al zijn gekonkelfoes in detail, waarbij zijn gezicht letterlijk boekdelen spreekt. Maar de echte held van de avond blijft natuurlijk de onovertroffen Ferruccio Furlanetto als Filippo. Aan het begin van het auto-da-fe heeft hij het even moeilijk, maar de rest van zijn vertolking getuigt van soevereine autoriteit in deze rol.

De zaal van Kinepolis-Brussel zat trouwens zo goed als vol. Ik heb wel niet alle Met-uitzendingen gezien, maar dit was tot nu toe degene met de meeste haperingen. Soms viel het signaal verschillende seconden weg tijdens bijvoorbeeld de Sluieraria of Elisabetta's afscheid van haar gezelschapsdame. Daarnaast waren er ook wat techische blunders, zoals het geluid van een of andere film die gedurende tientallen seconden ook door de luidsprekers gestuurd werd.

Publicatie: zondag 12 december 2010 @ 10:49
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen