ti guarda dal Grande Inquisitor

Cadmus et Hermione in Parijs

Toen in 1673 de "tragédie en musique" Cadmus et Hermione van Jean-Baptiste Lully in Parijs gecreëerd werd, begon ook voor de Franse opera een nieuw hoofdstuk. In 2008 zette Jérôme Deschamps deze opera op het programma van zijn eerste seizoen aan de Opéra-Comique. Hij koos toen voor een historische uitvoering door Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre, waarmee hij de richting wou aangeven waarin de Opéra-Comique de volgende jaren zou gaan. Sinds deze week wordt deze productie van Benjamin Lazar hernomen.

Foto

"Historische uitvoering" moet in dit geval heel letterlijk genomen worden. Historisch geïnspireerde opera-uitvoeringen bestaan vaak uit een orkest met authentieke instrumenten in een Oostblokdecor met zangers in C&A-kostuums. Niets van dit alles in Cadmus et Hermione. Alle andere aspecten worden in deze productie even minutieus voorbereid als de muzikale kant.

Het decor bestaat uit geschilderde panelen die voor het perspectief zorgen en snelle scènewisselingen toelaten. De verlichting bestond indertijd uit kaarsen. Die kaarsen zijn er nu ook, maar krijgen wel wat extra hulp. Het blijft wel redelijk donker, wat voor een intieme sfeer zorgt. Het ballet is essentieel in de Franse opera en de librettist Philippe Quinault had er zorg voor gedragen dat de dansen functioneel deel uitmaken van het verhaal en niet louter als divertissement dienen. Gudrun Skamletz zorgde voor de choreografie.

Op het eerste zicht lijken de zangers een statische rol te hebben. Maar niets is minder waar, de hele gestiek van handen en armen wordt ook opgevist. De taal die ze zingen is geen modern Frans, het lijkt soms wat op Québecois, waardoor een woord als "victoire" klinkt als "victuère". Tevens worden alle letters uitgesproken, ook een meervoud-s of een slot-x in bijvoorbeeld "heureux".

Sommigen zullen dit misschien museum-opera vinden, maar hen kan ik enkel aanraden om de Thalys naar Parijs te nemen of de DVD-opname uit 2008 te kopen. Alhoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat een DVD - om van YouTube maar te zwijgen - zelfs maar in de buurt komt van de ervaring van deze live-voorstelling. Voor mij is in alle geval een heel nieuwe operawereld opengegaan.

De bezetting werd aangevoerd door de warme baritonstem van André Morsch als Cadmus. Alle zogenaamde historische correctheid ten spijt, blijf ik problemen hebben met vibratoloze sopranen zoals Claire Lefilliâtre, die de rol van Hermione zong. Bij de andere rollen moeten ook de Arbas van Arnaud Marzorati en de Charite van Isabelle Druet vermeld worden.

Publicatie: woensdag 1 december 2010 @ 14:53
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen