ti guarda dal Grande Inquisitor

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Foto
(foto © Corinne Mercadier)

De ONP heeft uiteraard weer een reeks hernemingen met op kop de Sellars/Viola-productie van Tristan und Isolde met Andreas Schager en Martina Serafin. Minder zwaar is de Pelly-productie van L'elisir d'amore of de klassieke Otello met Roberto Alagna en George Gagnidze. Er worden ook twee Carsen-producties hernomen: Rusalka met Camilla Nylund en Klaus Florian Vogt en Die Zauberflöte met o.a. Jodie Devos als Königin der Nacht. En de Bieito-productie van Carmen heeft na de Vlaamse Opera al zowat half Europa afgereisd, in Parijs zingt Anita Rachvelishvili de titelrol.

Bij de nieuwe producties springt Les Huguenots eruit in een enscenering van Andreas Kriegenburg. Ik sta echter niet te springen om te ontdekken wat Tcherniakov met Les Troyens gaat doen (ondanks een interessante bezetting met Garanca en Hymel) of wat er van Lady Macbeth overblijft nadat Warlikowski er zijn ding mee gedaan heeft. Bieito is de laatste jaren beter te verteren, dus is zijn visie op Simon Boccanegra misschien wel interessant. René Jacobs heeft weer een barokrariteit opgevist: in Scarlatti's Il primo omicidio wordt het verhaal van Kaïn en Abel verteld. Met Bérénice van ene Michael Jarrell is er ook een creatie. Tenslotte komt er na die van Michael Haneke een nieuwe Don Giovanni in een regie van Ivo van Hove.

De ONP heeft al meteen alle producties tot eind 2019 aangekondigd. Ik weet niet of het de bedoeling is om over te stappen naar seizoensaankondigingen die het kalenderjaar volgen. De Opéra Comique doet dat al een paar jaar, wat het plannen er niet gemakkelijker opmaakt. Op 16 september kondigen ze hun seizoen 2019 aan.

Dit jaar zijn er nog drie producties:

In het Théâtre des Champs-Elysées worden vooral een reeks concertante opera's opgevoerd: Rigoletto met Simon Keenlyside, Nabucco met Leo Nucci, Maria Stuarda met Joyce DiDonato, Fidelio met Michael Spyres, Arabella met Anja Harteros en Michael Volle, Manon met Nino Machaidze en Juan Diego Flórez, de Lully-Armide met Véronique Gens, ...

De twee scenische producties zijn:

Publicatie: maandag 20 augustus 2018 @ 18:01
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen