ti guarda dal Grande Inquisitor

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

FotoDe CD is uitgebracht op het label Centaur met vrij summiere informatie, bestaande uit de titels en een achtergrondtekst. De teksten van de aria's ontbreken. Voor de meeste is dat niet zo erg... maar ik denk dat weinig mensen, mezelf inbegrepen, de aria's uit Saint-Saëns Henri VIII of Lalo's Fiesque als parate kennis hebben. Deze opname is de registratie van twee concerten in Milaan. Daar is eigenlijk niets van te merken: alle achtergrondgeluiden en zelfs alle applaus werd weggeknipt. Persoonlijk vind ik de balans met het orkest niet ideaal, waardoor het klinkt alsof de zangeres achter het orkest staat, in plaats van ervoor.

Er is echter wel een evolutie in de stem van Iris Hendrickx merkbaar. Ik veronderstel dat de volgorde hetzelfde is als het concert, want het tweede deel van de CD klinkt veel beter. In de eerste aria's is nog een vrij breed vibrato hoorbaar, later heeft ze dat beter onder controle. En terwijl haar topnoten, bijvoorbeeld in Micaela's Je dis que rien ne m'épouvante, aanvankelijk nog kleurloos en schreeuwerig zijn, klinken ze wel mooi afgerond bij de latere aria's zoals in Amour ranime mon courage. Het is dan weer wel spijtig dat ze in Juliettes aria de lange triller van "Ah, verse ce breuvage" achterwege laat... toch dé noot waar ik op zit te wachten in deze aria.

Het mooiste van de eerste helft komt uit Henri VIII en de aria Je te reverrai jamais, waarin ze goed de treurnis van Catherine d'Aragon uitdrukt als ze afscheid neemt van Spanje. Maar het echte omslagpunt komt al ze met Antonia's Elle a fui la tourterelle kan ontroeren. Salomés Il est doux is met voorsprong het best uitgewerkt op expressief vlak. Alles trouwens gezongen in heel mooi Frans.

Een aantal van de aria's zijn ook beschikbaar op haar YouTube-kanaal... mét applaus.

Publicatie: dinsdag 19 juni 2018 @ 21:05
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen